Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Uutiset

Mistä varnissa tulee järjestelmään?

24 syyskuun, 2024

Varnissan eli lakan muodostuminen öljyjärjestelmään alkaa heti, kun öljy on kosketuksissa ilman kanssa. Käyttökohteen tarpeet määrittävät käytettävän öljyn ominaisuudet ja ominaisuuksiin pystytään vaikuttamaan öljyn lisäaineilla. Kun uusi öljy otetaan käyttöön, on se tietenkin ensin suodatettava, jotta öljyn puhtaus partikkelien osalta pystytään varmistamaan sille tasolle mitä käyttökohde edellyttää. Käyttöönottamisen jälkeen öljy altistuu välittömästi tekijöille, jotka altistavat öljyä hajoamiselle. Näitä tekijöitä ovat:

  • Ilma = happi
  • Kosteus
  • Lämpötila
  • Epäpuhtaudet

Varnissa eli lakka on öljyn ja sen lisäaineiden hajoamistuotteita. Hajoamistuotteiden määrä itsessään kiihdyttää hajoamista ja siten hajoamistuotteiden määrän kasvua. Lisäksi mitä korkeampi on käyttölämpötila ja mitä suurempi on kosteuspitoisuus, sitä otollisemmat ovat olosuhteet lakan muodostumiselle.

Mikäli öljyn kuntoon ja käyttöikään halutaan vaikuttaa parhaalla mahdollisella tavalla olisi näiden hajoamistuotteiden muodostumista pyrittävä hallitsemaan mahdollisimman tehokkaasti heti käyttöönotosta alkaen. Poistamalla haitalliset hajoamistuotteet ennen kuin ne pääsevät kyllästämään öljyn ja muodostumaan jäämiksi öljyjärjestelmän pinnoille.

Miksi lakkaantumista ei heti huomata? Öljyllä on kyky ”imeä” varnissaa itseensä = liukoinen lakka. Mitä korkeampi käyttölämpötila sitä suurempi on ”imukyky”. Kun öljyjärjestelmän lämpötila laskee alenee tämä kyky pidättää varnissaa ja alkaa muodostumaan varnissa-partikkeleita öljyyn ja pinnoille. Pinnoille muodostuminen, tästä ominaisuudesta johtuen, näkyy ensin kylmimmissä osissa järjestelmää.

Voidaanko siten lakkaantumista hallita suodatusratkaisuilla, joilla öljyn lämpötilaa ennen suodatusta lasketaan jäähdyttämällä? Vastaus on, että voidaan ja ei voida. Tällaisella ratkaisulla voidaan poistaa niin sanottua sakkautuvaa varnissaa, mutta sillä ei pystytä poistamaan liuennutta lakkaa. Kun liuennutta lakkaa ei poisteta, ei pystytä vaikuttamaan juurisyyhyn eikä hidastamaan varnissan muodostumista.

Massasuodattimilla ei voi poistaa pinnoille kiinnittynyttä lakkaa? Tämä ei ole totta. Lakka eli varnissa pyrkii tasapainoon ympäristönsä kanssa. Poistamalla liuennutta lakkaa öljystä, alkaa kiteytynyt lakka liukenemaan takaisin öljyyn saavuttaakseen tasapainon kylläisyyden kanssa. Näin massasuodattimella voidaan poistaa myös pinnoille kiinnittynyttä lakkaa. Kustannustehokkaan ratkaisun löytämiseksi on kuitenkin hyvä neuvotella asiantuntijan kanssa.

Autamme mielellämme löytämään oikein ratkaisun juuri teidän kohteeseen – kysy meiltä lisää

Varnissan erotusyksikkö

Ota yhteyttä

    Ota yhteyttä